Vaak moe na het eten

Vaak moe na het eten? Tips om een energiedip te voorkomen

Velen zal het bekend voorkomen: een half uur na de lunch zit je weer aan je bureau of in een vergadering, maar het lukt je bijna niet meer om je ogen open te houden. Of: na de avondmaaltijd plof je volkomen uitgeblust op de bank en betrap je jezelf erop dat je in slaap valt terwijl je favoriete televisieprogramma nog moet beginnen. Hoe komt het dat je moe bent na het eten? En hoe kun je zo’n energiedip voorkomen?

Waarom word je moe na het eten?

Er zijn een aantal redenen waarom je na het eten vaak moe wordt. De eerste reden is je biologische klok, die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur ergens tussen 14 en 16u standaard een tandje lager wordt gezet. Het gevolg daarvan is dat je lichaam melatonine gaat produceren, en daarvan wordt je een beetje slaperig. Die dip is dus volkomen natuurlijk, en er zijn zelfs culturen die goed luisteren naar die interne lichamelijke klok. De Spanjaarden bijvoorbeeld nemen na de lunch een paar uurtjes vrij om van hun siësta te genieten. Toch speelt je biologische klok relatief maar een kleine rol in de dip, want ook na de avondmaaltijd hebben veel mensen geen puf meer over om ook nog maar iets te doen. Dit komt door je voedingspatroon, de tweede en grootste boosdoener van energiedips.

Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor een energiedip?

Je lichaam heeft elke dag een grote variatie aan eiwitten, vetten, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen nodig om onder andere energie uit te halen, maar als je lichaam die niet krijgt kan het niet goed functioneren. Je kunt het vergelijken met een auto, als je daar niet de juiste brandstof in stopt houdt hij vroeg of laat op met rijden. Wat je eet bepaalt dus in grote mate hoeveel energie je hebt om de dag door te komen. Een ongezond voedingspatroon geeft je lichaam niet alleen minder energie, het kost je lichaam ook meer energie, en een direct gevolg daarvan is dat je jezelf futloos en moe voelt.

Er zijn een aantal voedingsstoffen die voor een flinke energiedip kunnen zorgen, ook al lijkt het in eerste instantie dat ze juist heel veel energie geven (voor een toelichting zie het volledige artikel op de Superverbrandermethode ledensite, dit is een samenvatting):

  • Suikers
  • Koolhydraten
  • Transvetten

Tips voor een gezonde energierijke maaltijd

Vooral koolhydraten en suikers kunnen ervoor zorgen dat je een flinke dip krijgt. Toch is het helemaal niet zo moeilijk om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Met een paar slimme tips en trucs voorkom je sterke pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel, en zo maak je het lichaam ook meteen gevoeliger voor insuline:

  • Vermijd suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk. In plaats van brood, ontbijtgranen en gewone pasta kun je beter kiezen voor zilvervliesrijst, bruine rijst, zoete aardappel, chiazaadjes, amaranth, quinoa, havermout, boekweit, gierst, teff, rijstwafels en speciale glutenvrije pasta’s en meelsoorten.
  • Voeg altijd goede eiwitten en gezonde vetten toe, want deze zorgen ervoor dat voeding trager wordt opgenomen in je lichaam, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en langer kunt putten uit je energievoorraad.
  • Neem eventueel wat superfoods om je insulinegevoeligheid te vergroten, zoals: magnesiumolie, omega-3 visolie of krill olie, alfa-liponzuur, chroom en resveratrol. Klik hier voor meer informatie over superfoods die insulinegevoeligheid kunnen vergroten.
  • Er zijn nog een flink aantal andere tips die je helpen je energieker te voelen maar die niet in deze lijst voorkomen. Ze worden genoemd in het volledige artikel (dit is een samenvatting), zie onderaan voor verwijzing.

Voorbeelden van maaltijden die je langdurig energie geven

Het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd zijn niet bedoeld om je maag simpelweg vol te stouwen, maar om lekker van te genieten en je lichaam te voorzien van alle stoffen die het nodig heeft om bijvoorbeeld te kunnen werken, te sporten of met je kinderen op pad te gaan. Het is dus belangrijk om te beseffen wat je eet, zodat je lijf optimaal van de energie uit je voeding gebruik kan maken. Hier volgen wat voorbeelden van heerlijke maaltijden die je lichaam veel energie geven:

  • Verse vis met gestoomde groenten en een salade besprenkeld met wat zaden
  • Zoete aardappel met gestoomde groentes met kiemen en een notenpasta als saus erover
  • Havermoutpap in kokosmelk met groene appel, kaneel en stukjes walnoot

Mocht je wat meer aandacht willen besteden aan je voedingspatroon en je insulinegevoeligheid willen bevorderen dan kun je het beste het voedingsprogramma Gezonde Gewoontes volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.