Slank ontbijt recepten

Het ontbijt

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een hele nacht en vaak een deel van de avond. Het lichaam is toe aan eten. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Een ontbijt levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Bovendien is ontbijten ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Die leveren meestal veel calorieën en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.

Onderzoekers van TNO hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Wie ontbijt, krijgt meer vitaminen en mineralen binnen. Ontbijters komen dichter in de buurt bij de aanbevelingen van voedingskundigen. Niet-ontbijters krijgen minder voedingsstoffen binnen dan nodig is voor een gezond lichaam. Goed ontbijten is van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat de achterstand die je wat betreft vitamines en mineralen oploopt door die eerste maaltijd over te slaan, in de loop van de dag zelden wordt gecompenseerd.

Hoe kun je gezond ontbijten ?

Een goed ontbijt dient te bestaan uit:

 • Magere zuivel of sojaproducten: bijvoorbeeld Alpro soya Natural Fresh of Natural Fresh Light, Alpro soya Yoghurt variatie Nature.
 • magere kwark of een naturel yoghurt product
 • Graanproducten: liefst volkoren granen zoals, muesli ,havervlokken en brinta  geen graanproducten met toegevoegd suiker,.
 • Fruit.

Een gezond ontbijt moet 200-350 kcal bevatten. Dit is 10-15 % van de totale dagelijkse energie-inname. Verder niet teveel verzadigd vet en voldoende vezels!

_________________________________________________________________

Vruchten ontbijt.

Voor 2 personen

 • 1 Peer Rijpe
 • 300 g Druiven
 • 375 g Alpro soya Yoghurt variatie Nature of 400 gram magere kwark
 • 30 g Walnoten
 • 6 eetlepel muesli of havervlokken.Neem bij voorkeur rauwe muesli of havervlokken zet deze de avond voor het ontbijt  samen met een gedeelte van de kwark/yoghurt in de koelkast om te wellen.
  Pureer de peer samen met de druiven en de walnoten in een blender tot een mousse en voeg deze met het restant van de kwark/yoghurt bijeen.

  Door dagelijks te variëren met twee soorten fruit heb je een iedere dag een  ander ontbijt variatie.

  Havermoutpap

  Voor 2 personen

 • 6 eetlepels havervlokken (rauw)
 • 1/2 liter  Alpro soya melk.Neem bij voorkeur havervlokken zet deze de avond voor het ontbijt  samen met de helft van de melk  in de koelkast om te wellen.
  Voeg de volgende dag het restant van de melk toe en kook de pap in ongeveer 5 minuten gaar.
  Eet bij voorkeur een stuk fruit na de pap maaltijd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.