Paleo voeding

Het paleodieet

Hoe at de oermens? Het clichébeeld van woeste mannen die voor etenstijd met knotsen en speren een gnoe omlegden, kan  van tafel. De eerste mensen leefden in Oost- en Zuid-Afrika aan rivieren, meren, rivierdelta’s, moerassen en de kust.

Op die plekken konden mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden eenvoudig hun maaltjes bijeen scharrelen: larven, wormen, weekdieren, schaaldieren, vogeleieren, kikkers, planten en vruchten lagen vaak letterlijk voor het grijpen.

Dergelijke voeding is rijk aan visolievetzuren, vitamine A en D en jodium. Niet toevallig zijn dit voedingsstoffen waar nu wereldwijd het meest frequent tekorten van voorkomen. Wat zeker niet tot het ‘oerdieet’ heeft gehoord, zijn graanproducten en zuivel.

Homo sapiens ruilde ongeveer tienduizend jaar geleden het leven als jager-verzamelaar in voor het boerenbestaan. Op de evolutionaire schaal van miljoenen jaren is graan verbouwen en koeien melken dus een gloednieuwe gewoonte.

Ons erfelijk materiaal, dat ongeveer 0,5 procent per miljoen jaar verandert, is  nog niet voldoende op graan en zuivel aangepast. Dat verklaart wellicht waarom het grootste deel van de wereldbevolking het melkeiwit lactose niet goed kan afbreken (ongeveer 20 procent van autochtone Nederlanders is ‘lactose intolerant’) en waarom veel mensen ziek worden van het tarwe-eiwit gluten.

Uiteraard staat hooggeraffineerd fabrieksvoedsel als witbrood en frisdrank nog verder van ons genoom af.
We niet exact het eetgedrag van onze verre voorouders te imiteren om het lichaam die voeding te geven waar het voor gemaakt is.

Het gaat erom de basisprincipes van het paleodieet toe te passen: zorg dat de voeding bestaat uit weinig zuivel, graan en hooggeraffineerde producten, en leg de nadruk op vis, schaaldieren eten, vlees (het liefst mager) en vooral groente, fruit en noten.

Hoe gezond was de oermens?

‘Maar mensen in de oertijd werden toch helemaal niet oud?’

Dat is het meest gehoorde argument tegen het paleodieet. Mensen in de oertijd konden echter een hoge leeftijd bereiken.

Alleen hun gemiddelde levensduur was korter dan die van ons, omdat zuigelingensterfte torenhoog was en omdat men vaker ten prooi viel aan geweld, infectieziektes en hongersnoden.

Maar als ze niet voortijdig door een leeuw, hongersnood of een microbe werden geveld, behielden prehistorische mensen tot op hoge leeftijd waarschijnlijk een robuuste gezondheid, schone vaten en een platte buik.

 

Lees hier:

Overzicht voedingsmiddelen paleodieet

Het Paleodieet

PaleoFitness