Oorzaken van veroudering

De vier primaire oorzaken van veroudering

Het leven zit vol onzekerheden, maar één ding weten we allemaal zeker: ooit gaan we een keer dood. De huidige levensverwachting van Nederlanders ligt rond de 78 jaar, maar je kunt veel langer leven als je een gezonde levensstijl hebt. Uiteraard spelen genen een rol bij de leeftijd waarop je sterft, maar het is geen allesbepalende factor. Ongelukken even buiten beschouwing gelaten is vooral je levensstijl van grote invloed op je ouderdom. Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat een gezond voedingspatroon ervoor kan zorgen dat ziekten waarvoor een genetische aanleg bestaat kunnen worden afgeremd, dus laat je niet aanpraten dat je gezondheid en een lange levensduur uitsluitend bepaald worden door je genen.

Volgens de U.S. News & World Report kun je het verouderingsproces vertragen en ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes afwenden door de vier belangrijkste oorzaken van veroudering in ogenschouw te nemen en je levensstijl daarop aan te passen.

1. Vrije radicalen

Er bestaan heel veel ideeën over ouderdom en levensverwachting, maar de meest algemeen aanvaarde theorie is die ten aanzien van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve chemische stoffen die gedurende je leven aangemaakt worden als een bijproduct van je natuurlijke stofwisseling, en deze beschadigen je DNA. Volgens de theorie vernietig je jezelf op den duur met vrije radicalen. Antioxidanten bestrijden continu deze vrije radicalen, dus voor je gezondheid en een lange levensduur is een antioxidantrijk voedingspatroon erg belangrijk. Als je antioxidanten van goede kwaliteit wil binnen krijgen kun je het beste rauwe verse biologische groenten en fruit eten, want deze zijn niet vervuild door verdelgingsmiddelen, die ook deze kwaadaardige moleculen bevatten. Goede voedingsbronnen die zeer rijk zijn aan antioxidanten zijn bijvoorbeeld rode druiven, bosbessen, veenbessen, bramen, frambozen, aardbeien, moerbeien, kersen, bonen, pinda’s en artisjokken. Het is zinvol om in aanvulling op je gezonde voedingspatroon dagelijks hoge kwaliteit superfoods te eten die ook rijk zijn aan antioxidanten, zoals rauwe cacao (onverhitte cacao, die expliciet wordt verkocht als ‘rauwe’ of ‘raw’ cacao), goji bessen en acai poeder, die ook heel veel andere geweldige voedingsstoffen bevatten. Klik hier voor meer informatie over superfoods of om ze te bestellen. Behalve veel antioxidantrijke voeding eten is het ook belangrijk om jezelf zo min mogelijk bloot te stellen aan schadelijke stoffen. Stop bijvoorbeeld met roken en vermijd het eten van verkoold vlees en transvetten.

veroudering

2. Ontstekingen

Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij verschillende ouderdomsziekten zoals kanker, diabetes en de Ziekte van Alzheimer. Er zijn vele soorten voeding die je tegen ontstekingen kunnen beschermen, zoals kurkuma (ook vaak koenjit of geelwortel genoemd) en rauwe cacao. Ook helpt het om al je eten te bakken en braden in kokosvet. Een andere gezonde en goede manier om jezelf te wapenen tegen ontstekingen is door regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door het doen van intervaltrainingen zoals de Kettlebell Workout.

3. Glycatie

Glycatie vindt plaats wanneer suikers met eiwitten en vetten worden vermengd. Er worden dan zogenaamde “voortgeschreden versuikeringeindproducten” gevormd, ook vaak AGE’s genoemd. Men veronderstelt dat AGE’s het verouderingsproces versnellen doordat ze vrije radicalen karnen en ontstekingen stimuleren. Glycatie kun je onder andere tegen gaan door suikerhoudende voeding zoveel mogelijk te vermijden.

4. Stress

Bij stress komen er in je lichaam heel wat hormonen vrij die je hartslag versnellen en je bloeddruk laten stijgen. Als reactie hierop geeft je lichaam het hormoon cortisol af, om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Als je lichaam langdurig veel cortisol aanmaakt kan dit ook weer gezondheidsproblemen geven, dus het is belangrijk dat je goed leert om met stress om te gaan. Onderzoekers ontdekten dat een effectieve manier voor het omgaan met stress een van de allerbelangrijkste ingrediënten is om lang en gezond te leven. Zij denken dat dit komt omdat stress net zoals fructose ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. De meeste onderzoeken laten zien dat oud worden staat of valt bij het voorkomen van chronische ontstekingen… en door suikers/fructose te vermijden in combinatie met het hebben van een natuurlijk antioxidantrijk voedingspatroon, regelmatig bewegen en effectief omgaan met stress krijg je dat allemaal voor elkaar!

 

Jesse van der Velde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.