Hormonen

De negen belangrijkste hormonen kort uitgelegd!

Insuline

Wordt gemaakt in de alvleesklier. Insuline heeft als functie om het bloedsuikergehalte niet te hoog te laten worden. Tevens zorgt insuline voor de vetaanzet en spieropbouw.

Testosteron

Wordt gemaakt in de testes, eierstokken en bijnieren. Testosteron stimuleert de spieropbouw en de vetafbraak, geeft kracht in stress-situaties, vergroot het libido en verbetert het energieniveau en humeur.

Schildklierhormoon

Wordt gemaakt in de schildklier. De schildklier stimuleert de vetverbranding, maakt energie vrij, verbetert de doorbloeding, versnelt de stofwisseling, helpt bij afvoeren afvalstoffen, verlaagt cholesterol, versoepelt spieren en gewrichten, zorgt voor lichaamswarmte en stimuleert het immuunsysteem.

Oestrogeen

Wordt gemaakt in de eierstokken, bijnieren en vetweefsel. Oestrogeen gaat osteoporose tegen, trekt het gezicht vlak en voorkomt rimpels. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de menstruatie. Ook stimuleert het energie en verbetert het uw humeur. Oestrogeen verhoogt seksueel verlangen bij vrouwen en veroorzaakt borstvorming.

Progesteron

Wordt gemaakt in de eierstokken, bijnieren en testes. Progesteron zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vasthoudt en speelt een rol bij menstruatie en vooral bij zwangerschap. Progesteron geeft rust en ontspanning en bevordert nachtrust.

Cortisol

Wordt gemaakt in de bijnieren. Cortisol zorgt voor snelle energie bij stress; laat de bloedsuikerspiegel stijgen; is ontstekingsremmend; stimuleert activiteit en daadkracht en verzacht allergie├źn. Let op: Een te grote aanmaak stimuleert vetopslag in de buikstreek.

Groeihormoon

Wordt gemaakt in de hypofyse. Groeihormoon geeft spieren stevigheid, zorgt voor vetverbranding, lengtegroei van het skelet in de jeugd en voor energie en herstel.

DHEA

Wordt gemaakt in de bijnieren. Dhea stimuleert spieraanmaak, ondersteunt vetverbranding en kan in verschillende hormonen worden omgezet. Daarnaast ondersteunt Dhea het immuunsysteem.

Melatonine

Wordt gemaakt in de pijnappelklier. Melatonine ondersteunt de nachtrust, is een sterke antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem.