dr Frank-dieet

dr.Frank-dieet

Eiwit dieet Dr. Frank
De Hengelose internist Frank van Berkum heeft een eiwit dieet ontwikkeld waarmee je elke week een kilo afvalt. Sinds de aankondiging van zijn Dr. Frank dieet in de Telegraaf terug hebben meer dan 10.000 mensen zich ingeschreven voor zijn dieet . Daarmee lijkt het dieet op voorhand al een enorm succes. Reden om dit dieet eens nader te bekijken.

De basis van het Dr. Frank dieet is de inname van een verhoogde hoeveelheid eiwitten en veel minder koolhydraten. Kortom, het is een koolhydraatarm, eiwitverrijkt dieet.

Het eiwit dieet kent 2 grote voordelen aldus Frank van Berkum:

  1. eiwitten werken zeer verzadigend, je zit dus sneller vol.
  2. je verbrandt vet zonder je spiermassa te verminderen tijdens het dieet.

Het dr. Frank dieet zou dus zeer goed werken om af te vallen en je zou je behaalde resultaat ook makkelijker vasthouden doordat je geen spieren hebt afgebroken tijdens het afvallen, zoals bij vele crash-dieëten wel het geval is. Dit is cruciaal omdat de spieren juist grote energieverbruikers zijn in het lichaam. Dit is ook de reden waarom mannen vaak makkelijker afvallen dan vrouwen, mannen hebben simpelweg een grotere spiermassa dan vrouwen. Hiermee voorkom je dus een jojo-effect. Wil je het jojo-effect nog effectiever tegengaan? Dan adviseert Frank van Berkum je ook te gaan werken aan je levensstijl en aan een permanente gedragsverandering.

De reden dat het dr. Frank dieet uitgaat van een koolhydraatbeperking is omdat hij het simpel vooral simpel wil houden en omdat het bijna altijd goed is vol te houden. “Je kunt namelijk zeer smakelijke koolhydraatarme maaltijden maken die prima in mijn dieet passen.”, aldus van Berkum.

Met het dr. Frank dieet val je gemiddeld één kilo per week af. In de praktijk blijkt vaak dat mensen veel méér gewicht verliezen; drie kilo of meer in één week is geen uitzondering. Maar het kan soms ook langzamer gaan, ieder mens heeft zijn eigen afvaltempo. Lukt het je onverhoopt niet om een kilo per week af te vallen, neem dan contact op met een diëtist in je omgeving. Gebruik het dieet zodra je BMI hoger is dan 27 is, of als je last hebt van aandoeningen die veroorzaakt worden door overgewicht.

De reden voor het enorme aantal enthousiaste aanmeldingen is de laagdrempeligheid van het Dr. Frank Dieet. Je hoeft geen dure smakeloze shakes, etc. aan te schaffen en de kilo’s die je afvalt per week maakt het ook een realistisch dieet. Eén kilo per week verliezen is minder drastisch dan crashdieten en daarmee ook minder belastend voor je lichaam.

 

 

Diabetes

“Allen boven met een gewicht boven de 120 kilo. We hebben bewust gekozen voor enkele suikerziektepatiënten die diabetes 2 hebben, om te laten zien dat hun insulinegebruik waarschijnlijk tot nul kan worden gereduceerd.”

Deze tien mensen worden persoonlijk begeleid door dr. Frank tijdens de 10-kilo race. Tien kilo kwijt in tien weken, dat is het doel. De deelnemers zijn gewogen en hun buikomvang is gemeten. Bovendien kregen zij een formulier mee om in het ziekenhuis de bloedwaarden te laten meten. “Aan het eind van die periode kijken we er weer naar.”

Maar ook de anderen die zich hebben aangemeld, krijgen aandacht. “We versturen met grote regelmaat een nieuwsbrief met tips en informatie. Als mensen zelf de richtlijnen goed volgen en zich aan de principes van het dieet houden, kunnen goede resultaten worden geboekt. Mocht het nodig zijn, dan hebben we altijd Previtas achter de hand.” Deze Kliniek voor Gewichtsmanagement heeft in Nederland inmiddels zes vestigingen, maar er wordt gewerkt aan een uitbreiding van het netwerk. “Het team van prof.dr. Wolffenbuttel, verbonden aan de Universiteit van Groningen, is al betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek dat we doen. Zij zijn nu ook betrokken bij de nieuwe Previtas-vestiging in Groningen.”

Dr. Frank kreeg ook vragen over zijn dieet, dat is gebaseerd op het terugbrengen van het eten van koolhydraten (aardappelen, brood, rijst en maïs) en het verhogen van het gebruik van eiwitten. “Voor de meeste mensen is het dieet nieuw. Wij werken er al zo’n vijf jaar mee. Het nieuwe eraan is dat we het steeds weer verfijnen.” “Het unieke eraan is dat we het zeer persoonlijk maken. We passen het gebruik van de hoeveelheid eiwitten aan het veranderende lichaamsgewicht aan. Bovendien willen we maximaal 10% vermindering van dat gewicht bereiken. Het is maatwerk. Bij de tien mensen die we gaan begeleiden, zal het heel precies worden toegepast. Voor de anderen maken we een digitaal programma waarmee ze zichzelf kunnen begeleiden. Als ze dat consequent doen, is één kilo afvallen per week haalbaar.”

Opbouw

“Als je op het goede gewicht bent, hoeft een dieet natuurlijk niet. Dan volstaat verstandig eten. Maar het gebruik van minder koolhydraten zorgt ervoor dat je de vetopslag in je lichaam gaat verbranden. Eiwitten zijn bouwstoffen en die heb je nodig voor de opbouw van je spieren. Dat is het principe.”

Ook werd gereageerd door lezers die aan een rolstoel zijn gebonden. “Ik heb veel patiënten die MS hebben en in een rolstoel zitten, maar tot volle tevredenheid het dieet gebruiken. Omdat zij niet goed kunnen bewegen gaat het langzamer, maar het effect is er uiteindelijk zeker niet minder om.”

“Het dieet bevat alle bestanddelen die het lichaam in stand houden. maar met minder calorieën dan je verbrandt. Daardoor verbrand je je eigen vet. Maar ook hier gelden de drie L’s van Van Berkum: het dieet is leuk (want je valt er van af), langdurig (maar maximaal drie maanden) en lekker (want je mag heel veel lekkere dingen wél eten).”

Overgewicht is ongezond. De wetenschappelijke onderbouwing is er ook. ,,Als je tien kilo aankomt in je volwassen leven, is de kans dat je een gezonde oude dag bereikt vijftig procent lager. Bij een toename van 20 kilo is dat tachtig procent lager”, zegt dr. Frank. Zijn uitspraak is gebaseerd op een recent artikel in het Britse vakblad British Medical Journal, over de zogenoemde Nurses Health Study, waarbij 100.000 Amerikaanse verpleegkundigen jarenlang zijn gevolgd.

“Met gezond bedoelen we de afwezigheid van suikerziekte, hartinfarct, beroerte, kanker, Parkinson, MS en nog een aantal andere ziekten. Kortom, ik zou zeggen: allemaal lijnen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.